Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ изтеглят самолетоносача Дж. Форд от източно Средиземно море

Ударната група на самолетоносача USS Gerald R. Ford ще напусне източното Средиземно море, където беше изпратена непосредствено след началото на Войната между Израел и Хамас през октомври, заявиха двама високопоставени американски служители пред ABC News.

Самолетоносачът Джералд Форд е най-новият и най-големият самолетоносач на ВМС на САЩ. Той беше към края на първото си оперативно разгръщане, когато на 7 октомври беше пренасочен към източното Средиземноморие в близост до Израел.

Министърът на отбраната Лойд Остин тогава изпрати самолетоносача и петте други бойни кораба от флотилията, за да възпрат Хизбула в Ливан и Иран от разширяване на конфликта в региона. Лойд Остин поясни: „Като част от нашите усилия за възпиране на враждебни действия срещу Израел или всякакви усилия за разширяване на тази война.“

Високопоставен американски служител и представител на ВМС на САЩ обаче сега заяви, че в „идните дни“ самолетоносачът и другите надводни кораби, които съставляват ударната група, ще се върнат в родното пристанище Норфолк, Вирджиния, „за да може да се подготвят за бъдещи разгръщания“.

Високопоставеният американски служител подчерта освен това, че дори с напускането на Ford, Съединените щати все още ще имат много сериозен военен капацитет в региона, включително разполагането на допълнителни крайцери и разрушители в Средиземно море и Близкия изток.

Източник: ABC News
Снимка: Flikr