Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Русия ще започне серийното производство на Cу-57

На 29 юли 2019 агенция ТАСС съобщи, че ОКБ Сухой планира да започне изпълнението на правителствения договор за доставка на изтребителите от пето поколение Су-57 за Аерокосмическите сили на Русия.

Договорът между ОКБ Сухой и правителството на Русия беше подписан миналия месец на форума „Армия-2019“ и е свързан с производството на 76 броя Су-57, първият от които трябва да бъде доставен още преди края на 2019.

Су-57 е резултатът от проекта ПАК ФА (Перспективный Авиационный Комплекс Фронтовой Авиации), представляващ реактивен многоцелеви изтребител от пето поколение. Той е разработен да замести остарелите изтребители МиГ-29 и Су-27 на руските ВВС, или както вече се наричат – Аерокосмическите сили на Русия.

Су-57 е разработен като директен конкурент на американските F-22 Raptor и F-35 Lightning II и прави своя първи полет на 29 януари 2010 г.

ОКБ Сухой планираше производство на около 1000 самолета в следващите няколко десетилетия, които трябваше да бъдат произведени в сътрудничество с Индия, която обаче впоследствие се оттегли от проекта, окачествявайки го като „безперспективен“. Проектът беше и многократно забавян заради проблеми с двигателите, които все още не е известно как точно са били решени.

Ако договорът за доставката на Су-57 бъде изпълнен както е предвидено, очаква се изтребителят да бъде на въоръжение в руските ВВС през следващите поне 40 г.