Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет за борба с горски пожари се разби във Франция

Вчера самолет Grumman S2F Tracker (на снимката) на Гражданската защита на Франция, специализиран за борба против горски пожари, се разби при потушаване на пожар близо до градчето Женерак в южна Франция. Единственият на борда – пилотът – е загинал на място.

Самолетът е работил по задача за потушаване на злоумишлен палеж на горски масив когато, според свидетели, е влязъл в облак от гъст дим над пожара. Поради практически пълната липса на видимост, пилотът вероятно е загубил пространствена ориентация, защото при излизането от дима самолетът бил на много малка височина и със силен крен вляво. Малко след това крилото е закачило дърво и самолетът се е разбил.

Загиналият пилот е бил изключително опитен, бивш военен пилот с 28-годишен пилотски и инструкторски стаж на изтребители Mirage 2000N.

Самолетът Grumman S2F Tracker е американска разработка от 50-те години на ХХ век, първоначално предназначен за борба с подводници, и обикновено оперира от самолетоносачи. След „пенсионирането“ си от армията, през 1976 г. конкретната машина е била изцяло конвертирана за противопожарна дейност и оттогава служи във френските сили за гражданска защита.

По принцип екипажът на Grumman S2F Tracker се състои от четирима души – двама пилоти и двама оператори на радарите, но във варианта за противопожарна дейност самолетът е бил пригоден за опериране само от един човек – пилотът.

Трябвало е всички френски самолети от този тип да бъдат изтеглени от експлоатация през 2008, но нова програма на френския Сенат за ремонт и модернизация в Гражданска защита удължава живота им до 2020.

Снимка: Лионел Бурде

Споделете в ...