Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия приземява бойни самолети след загубата на поредния A-50 в Украйна

Медиите съобщават, че Русия е спряла от полети редица свои бойни самолети, след като, според украинското правителство, един от нейните ценни шпионски самолети е бил свален миналия петък.

В петък украинските военновъздушни сили заявиха, че са свалили самолет A-50U над Азовско море близо до град Приморско-Ахтарск. Това е вторият от тези руски шпионски самолети, за чието унищожаване Киев пое отговорност тази година. Въпреки тези твърдения на украински официални лица обаче, руски военни блогъри по-късно заявиха, че летателният апарат най-вероятно е бил свален от руски, „приятелски огън“. Руските официални власти все още не са коментирали въпроса.

Самолетът (Илюшин/Бериев) A-50, известен също с натовското си кодово название „Mainstay“, е самолет за ранно предупреждение и контрол на въздушното пространство, използван от Русия за наблюдение на противовъздушната отбрана на Украйна. Тези машини обикновено летят с екипаж от до 15 души и всяка от тях се оценява на над 300 милиона долара.

Руските военни в момента разполагат модернизирана версия на самолета, известна като А-50У, която, наред с други подобрения, заменя аналоговите системи на оригиналния модел с цифрови.

В съботна актуализация, публикувана в нейната официална Facebook страница, Главната дирекция за разузнаване на украинското министерство на отбраната допълнително твърди, че след последната загуба на А-50У, руската армия е изтеглила от възложените им мисии пет други бойни самолета.

„Допълнителен знак за успеха на съвместната операция на Министерството на отбраната на Украйна и ВВС на Украйна е заповедта за спиране на мисиите на два руски Су-35 и на три Су-34, които изпълняваха задачи в района на Милерово“, се отбелязва в публикацията на дирекцията.

За съжаление, независима проверка на тези твърдения е невъзможна, а известно е, че всяка страна в конфликта претендира за по-големи загуби на неприятеля и по-малки за себе си.

Да припомним, че самолетите Су-34, споменати в публикацията, са руски свръхзвукови изтребител-бомбардировачи, от които се смята, че Русия е загубила приблизително 25 бройки от началото на войната преди две години. Самолетите Су-35 са изтребители, използвани за ескорт Су-34 по време на мисии.

Източник: Newsweek
Снимка: Александр Белтюков / Wikimedia Commons