Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Ролс-Ройс строят електрически самолет за нов световен скоростен рекордИзвестният британски производител на авиационни двигатели Rolls-Royce започна изграждането на изцяло нов електрически самолет, специално предназначен да подобри световния рекорд за скорост в класа си, който в момента се държи от самолета Extra 330LE, задвижван от двигател на Siemens.

Амбицията на британците е тяхната машина да надмине скоростта от 480 км./ч. като засега детайлите за техническите особености на новото творение се държат в тайна.

Проектът е в рамките на инициативата за ускорено електрифициране на полетите ACCEL (съкратено от Accelerating Flight Electrification), 50% от която се финансира от Правителството на Великобритания. В амбициозния проект са привлечени още британските компании YASA – производител на мощни олекотени електродвигатели, и Electroflight – стартъп, занимаващ се основно с нови методи за съхраняване на енергията.

Недостигнатата досега енергийна плътност на батерията, освен високи скорости, ще позволи и полет от Лондон до Париж с едно зареждане, а двигателят се очаква да развие мощности не по-малко от 500 к.с.

Опитът за поставяне на новия рекорд за максимална скорост при нулеви вредни емисии е планиран за пролетта на 2020 като целта, както казахме, е скорост от най-малко 480 км./ч. – огромен скок при сегашния рекорд на Сименс, който е 344 км./ч.


Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!Повече в Новини
За пръв път от 1967 г. насам, временно няма да се произвежда нито един Boeing 737

В Калифорния, тинейджърка открадна и разби самолет

Airbus доставиха първия A350 с тъч-скрийн екрани в кокпита

Затвори