Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Разследват компания, доставяла фалшиви авиационни части

Авиационните власти разследват компания, доставяла на нищо неподозиращи клиенти фалшиви части за авиационни двигатели с подправена документация.

Най-смущаващото в тази история е, че тя засяга двигателя CFM56, най-популярният реактивен двигател в света. Версии на CFM56 задвижват всички модели Boeing 737 с изключение на първите (737-100/200) и новите модели MAX. Други версии на CFM56 задвижват повечето самолети от семейството Airbus A320, някои A340, модернизирани KC-135 и военни варианти на Boeing 707.

Общо от средата на 1970-те години до днес са произведени над 33000 броя CFM56. Двигателят се произвежда от съвместно предприятие между General Electric и Safran.

За съжаление, това огромно производство прави CFM56 и голяма ниша за производителите и продавачите на фалшиви или несертифицирани части. В някои случаи частите може да са оригинални, но с износени или дефектни компоненти, и с фалшиви или подправени документи.

Нека тук поясним, че дори и най-дребната авиационна част задължително се сертифицира и съпровожда от документация, доказваща както произхода ѝ, така и сертифицирането ѝ за ползване в авиацията.

Докато историята придоби публичност миналата седмица, CFM и редица авиационни власти получиха първите индикации за това още през миналия юли.

На 28 юли CFM уведоми всички оператори на CFM56, че Safran е информирала европейския авиационен регулатор (EASA) за намирането на подозрителни части за двигателя. Повечето са били пласирани от компанията AOG Technics със седалище в Обединеното кралство.

CFM са открили и 72 случая, при които частите на двигателя идват с фалшиви или подправени сертификационни документи. В тези 72 случая производителите от CFM потвърдиха, че не са създали въпросните документи и че не са производители на частите.

Сега авиационните власти се опитват да намерят кой всъщност е произвел и/или обработил тези части. AOG Technics, която за първи път се появи на авиационния пазар през 2015, не отговаря на медийни запитвания. Твърди се, че има складове в Лондон, Франкфурт, Маями и Сингапур.