Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Какво знаем до момента за разбилия се в Гърция товарен Ан-12?

Както беше съобщено, вечерта на 16 юли 2022, товарен самолет Ан-12В в полет от летище Ниш в Сърбия до летище Queen Alia в Аман, Йордания, се разби на около 35 км. от летището на северния гръцки град Кавала. На борда е имало осем човека, от които никой не е оцелял.

По-късно сръбското министерство на отбраната съобщи, че самолетът с регистрация UR-CIC (на снимката горе) е превозвал 11.5 тона експлозиви и боеприпаси, включително минохвъргачки и учебни снаряди, като товарът е бил с крайна дестинация Бангладеш, по договор между правителствата на Сърбия и Бангладеш. Самолетът Антонов Ан-12 е бил собственост на украинската авиокомпания за товарни полети Meridian Air Cargo.

Както става ясно от траекторията на полета, регистрирана във Flightradar24, след като са се натъкнали на проблем с двигател, поради „деликатния“ си товар, пилотите вероятно са решили да се върнат в летището, от което са излетели. За това свидетелства фактът, че са направили завой на 180° над Егейско море и са тръгнали обратно, вместо да се насочат за аварийно кацане към най-близкото летище Солун или по най-краткия път към другото алтернативно летище – Кавала.

Самолетът достига бреговата линия близо до Кавала цели 12 минути след като прави обратния завой, което говори че машината все още е била под контрол. В този момент обаче самолетът започва десен завой към Кавала с нарастваща скорост на снижение. В последните етапи от полета самолетът достига скорост на снижение от 4000 фута в минута, докато не се разбива на около 35 км западно от летище Кавала.

Предполага се, че проблемът е започнал с пожар в един от четирите двигателя. В началото пилотите са опитали да локализират пожара и да запазят контрол над полета. Впоследствие обаче пожарът се е разраснал и вероятно е засегнал целостта на крилото, което е довело до пълна загуба на контрол над машината и разбиването ѝ.

Поради факта, че катастрофиралият самолет е бил собственост на украинска авиокомпания, в медиите се появиха съобщения, че боеприпасите на борда са били предназначени за борбата на Украйна против руското нашествие. Сръбският министър на отбраната обаче осъди подобни твърдения и каза, че оръжията са предназначени за Бангладеш и са произведени от Valir – лицензирана сръбска отбранителна компания с надлежно разрешение за износ на оръжия.

Видеоклипове в социалните медии показват, че самолетът вече е бил в пламъци още преди удара в земята. Очевидци твърдят, че разбиването на самолета било последвано от поредица взривове, а поради опасния характер на товара, гръцките власти са посъветвали местните жители да избягват да излизат от домовете си и да носят маски.

Местни източници твърдят, че експлозиите са продължили близо два часа след катастрофата, което е попречило на пожарните да се приближат до мястото, а по-късно двама пожарникари е трябвало да бъдат откарани по спешност в болницата поради проблеми с дишането.

Данните за катастрофиралия самолет сочат, че той е бил въведен в експлоатация през далечната 1971 г. (тоест бил е на 51 години!), като през дългата си история е бил собственост както на Аерофлот, така и на БГА БАЛКАН, но също и на други български авиокомпании като Vega Air и Scorpion Air. Машината е притежавала българска регистрация LZ-VEB. Самолетът става собственост на украинската Meridian Air Cargo през 2014 г.