Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Представяме ви една наистина рядка птица – Boeing 747-400D

Вероятно за много хора ще е изненада, че легендарният Боинг 747, станал известен с прозвището си „Кралицата на небето“ („Queen of the sky“), чието основно „амплоа“ винаги са били дългите, междуконтинентални и презокеански полети, всъщност е произвеждан и в модификация, специално пригодена за кратки полети (short haul).

И ако вече си задавате въпроса „на кого може да му потрябва да вдига такава огромна машина за кратки полети?“, веднага ви отговаряме: на японците!

В началото на деветдесетте години на ХХ век, от японската компания JAL се обърнали към Boeing с молба да им доставят машина, която да може да замести многобройните 737, които непрекъснато сновели между островите от Японския архипелаг, и така и не смогвали на трафика, особено в часовете пик.

Както е известно, в Япония е честа практика на работа ежедневно да се ходи със самолет, особено когато живееш на съседен остров.

Тогава от Боинг разработват специалната модификация от серията 400 – Boeing 747-400D.

Основните разлики са две: горната палуба, която по принцип е отредена за бизнес класа и кабини от първа класа, вече била оборудвана единствено със седалки от икономична класа. Добавени са допълнителни редове седалки и прозорци на долната палуба. Така машината вече събирала цели 660 пътника, което явно удовлетворило японците.

Втората отличителна черта на модификацията 400D, е че при нея са премахнати уинглетите (удълженията на крилото, намаляващи индуктивното съпротивление). Просто се оказало, че при такива кратки полети сниженият разход заради уинглетите не компенсирал увеличеното от тях тегло.

Произведени били всичко 19 машини, първите от които били доставени на JAL, а последните – през 1996 на другата голяма японска авиокомпания ANA (All Nippon Airlines).

За съжаление, поради изтекъл ресурс, последният от 19-те произведени Boeing 747-400D е изтеглен от експлоатация през март 2014 и тази рядка птичка вече не може да бъде видяна в небето.