Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Почина Джон Глен – първият американец, летял в орбита

На 95 годишна възраст почина Джон Глен – първият американец, влязъл в орбита около Земята.

За разлика от първия американски астронавт Алън Шепард, който на 5 май 1961 излита в Космоса, но прави само суборбитален полет по балистична крива, Глен излита от Кейп Канаверал на 20 Февруари 1962 на борда на капсулата Friendship 7, влиза в околоземна орбита и обикаля планетата ни три пъти за пет часа, превръщайки се в историческа личност и национален герой.

След полета на Глен, президентът Кенеди нарежда на NASA да не му се разрешават повече космически мисии, за да предпази емблематичната за Америка личност от всякакви рискове.

Тази заповед обаче NASA и самият Джон Глен ще нарушат по-късно, през 1998, когато на 29 октомври астронавтът отново излита от Kennedy Space Center на борда на совалката Дискавъри и обикаля Земята в орбита нови 134 пъти. С това Джон Глен става и най-възрастния в историята астронавт. Тогава той е на 77 години.

Джон Глен е роден в Кембридж, Охайло на 18 юли 1921 и е син на водопроводчик и учителка. През Втората Световна война глен служи като пилот във военноморските сили (Marine Corps) и извършва 59 бойни мисии на борда на палубния изтребител F4U Corsair, а по време на Корейската война лети на 90 бойни мисии на борда на прехващача 9F9 Panther и легендарния изтребител F-86F Sabre.

През 1957 Джон Глен поставя и трансконтинентален скоростен рекорд, прелитайки американския континент от Лос Анджелис до Ню Йорк на борда на Vought F8U-3P Crusader за 3 часа и 23 минути.

За периода между първия и втория си космически полет, Джон Глен напуска NASA, временно влиза в политиката и е избран за сенатор от Охайо.