Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полша ще възобнови разследването на катастрофата на Ту-154 край Смоленск

Осем години след катастрофата на самолет Ту-154 на полските ВВС край Смоленск, Полша планира да възобнови разследването на инцидента, отхвърляйки заключенията на руските авиационни експерти от МАК (Междудържавния авиационен комитет на Русия).

Да припомним, че самолетната катастрофа край Смоленск става на 10 април 2010 г, когато самолет Ту-154М на полските военновъздушни сили се разбива град Смоленск, Русия, при което загиват всичките 96 души на борда – членове на официалната полска делегация, пътуваща към Смоленск за да участва в отдаване почит по случай 70-годишнината от Катинското клане.

Сред загиналите са полският президент Лех Качински и неговата съпруга, високопоставени полски военни, управителят на полската централна банка, заместник-министър на външните работи, правителствени лица, 12 депутати от полския парламент, старши представители на полското духовенство и роднини на жертвите от Катинското клане.

Тогава пилотите правят опит в гъста мъгла да приземят правителствения самолет на летището в бившата военна база край Смоленск. При захода обаче самолетът се оказва твърде ниско и закача върховете на дърветата, преобръща се, удря се в земята и се разпада на 200 м преди пистата.

Според заключението на разследващите от МАК (Междудържавния авиационен комитет на Русия), основната причина е оказаният психологически натиск върху екипажа – в пилотската кабина на самолета се е намирал главнокомандващ ВВС на Полша генерал Анджей Блашик, който вероятно е настоял пилотите да изпълнят рискованото кацане, въпреки гъстата мъгла и липсата на необходимото навигационно оборудване на летището, което да позволи подобно кацане при гъста мъгла.

Още веднага след публикуването на заключенията на МАК, полската страна изяви резерви към достоверността им, а през април 2018 полската комисия за разследване на авиационни произшествия официално отхвърли заключенията на МАК. Според тях, заключенията в доклада на МАК са неверни и съществуват доказателства, че преди разбиването на Ту-154, на борда на машината е имало най-малко две експлозии, едната от които е откъснала лявото крило.

Вследствие на това, Полша официално поиска да се проведе ново разследване на катастрофата, а на 23 август 2018 руските авиационни власти официално са приели следствието да бъде възобновено с нов оглед на останките на катастрофиралия Ту-154, които още се пазят в Смоленск.

Във възобновеното разследване отново ще вземат участите както руски, така и полски експерти, като ще бъдат използвани и техники, обикновено прилагани при криминални разследвания. Очаква се първите огледи да започнат на 3 септември 2018.