Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полет на Air Asia извърши принудително кацане заради самозапалила се батерия

Пилотите на авиокомпания AirAsia се наложи да извършат принудително кацане по спешност, след като батерия от телефон се самозапали в джоба на пътник и предизвика пожар на борда.

Самолетът Airbus A320-299N е летял на крейсерската си височина от 35000 фута (10600 м.) в полет от Куала Лумпур до Хонг Конг, когато резервната батерия от телефона на пътник, която той държал в задния си джоб, се самозапалила. Паникьосаният и измъчван от болките пътник я изхвърлил от джоба си, предизвиквайки още по-сериозен пожар.

За щастие бордният персонал успял бързо да потуши пламъците и да даде първа помощ на пострадалия пътник който, както станало ясно по-късно, е поучил 20% тежки изгаряния по задните части и бедрото.

Вследствие на инцидента и пострадалия пътник на борда, пилотите решили да извършат принудително кацане в град Хо Ши Мин (Виетнам), което и направили. Пътникът бил транспортиран до местна болница, където останал на лечение.

От гледна точна на сигурността обаче, от авиокомпанията решили да изпратят друг Airbus, с който полетът да продължи, вследствие на което останалите пътници се наложило да изчакат седем часа, преди на продължат полета си.

Консултация с експерти сочи, че подобно самозапалване на литиево-йонните батерии на телефоните се случва доста рядко, и обикновено се дължи на грешки в производствения процес.

Самозапалване на батерията може да се получи, когато една от клетките, от които е съставена литиево-йонната батерия, превиши критичната си температура и се стигне до т.нар. термичен пробив. Тогава клетката започва да се нагрява, повишавайки температурата и на съседните ѝ клетки, което предизвиква верижна реакция и батерията като цяло пламва, а понякога дори може и да се взриви.

Специалистите обаче подчертават, че подобен термичен пробив може да се получи само при сгрешен производствен процес. Една батерия, произведена съгласно нормите, обикновено спира да работи дълго преди да стигне до условията за термичен пробив.

Все пак обаче, експертите съветват за избягваме повишаването на температурата на батериите, като ги носим по джобовете си, излагаме ги на пряка слънчева светлина през лятото, или ги зареждаме с не предназначени за целта устройства.