Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Сухой доставиха на Аерофлот първите пет от общо 100 договорени Superjet 100

Sukhoi Civil Aircraft – компанията производител на регионалния пътнически джет Superjet 100, достави първите пет самолета от договора си с Аерофлот за доставка на общо 100 машини.

Сделката, която се финансира от руската държава, е най-голямата еднократна поръчка не само в историята на Сухой, но и на Аерофлот. Договорът беше подписан през септември 2018, а доставката на стоте машини трябва да стане в периода между 2019 и 2026.

Аерофлот и в момента е най-големият оператор на Superjet 100 с 49 машини във флота си, което представлява почти половината от всичките 119 Суперджета в експлоатация към днешна дата.

Новината дава сериозна глътка въздух за компанията Сухой, за която 2019 определено беше тежка година.

През май 2019 не само че се случи тежката авиокатастрофа със Superjet 100 на летище Шереметиево, отнела живота на 41 човека, но и единственият европейски оператор на машината – ирландската авиокомпания CityJet – се отказа от ползването на руските самолети след дълго продължили проблеми с поддръжката и доставката на резервни части от страна на Сухой.

През същата година беше разпространена новината и че единственият останал извън Русия оператор на Superjet 100 – мексиканската компания Interjet – също планира да се отърве от своите 22 броя Суперджет.

Причината – отново лоша поддръжка и липса на резервни части. По официални данни на компанията, по тези причини в момента 16 от техните 22 машини са спрени от полети.