Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полетът и на деветия Starship завърши неуспешно

Тестовият полет на поредния, девети прототип на новата концепция за космически кораби на СпейсЕкс, наречена „Starship“ (Звездолет), завърши с неуспех. Както и при полета на предната мисия SN8, ракетата се разби в последната фаза от полета – кацането.

Самото изстрелване и практически целият 7-минутен полет, с изключение на кацането, протекоха нормално.

След станалото вече рутинно излитане от стартовата площадка Бока Чика в Тексас, ракетата носител достигна апогея на този тестов полет (около 10 000 метра), като при издигането поетапно бяха изключвани всеки един от трите ракетни двигателя Raptor, а управлението беше поемано респективно от останалите само два, а накрая и само един Raptor.

След издигането до апогея, ракетата извърши маневрата „коремно преобръщане“ (belly flop) и се отправи обратно към Земята, управлявана аеродинамично посредством наподобяващите крила управляващи повърхности.

Както се вижда във видеото, всичко протича нормално до финалната фаза, когато ракетата трябва да извърши последната маневра, наречена „преобръщане и запускане“ (flip and burn). При тази маневра космическият кораб се завърта във вертикално положение и отново стартира трите мощни двигателя Raptor, които да намалят вертикалната скорост до приемливи за меко кацане нива.

За съжаление, точно тази, последна фаза, не протече по план.

По неясни засега причини, в последната фаза преди кацането ракетата се дестабилизира, а и изглежда не всичките три двигателя успяха да стартират. Така, ракетата посрещна земята под неприемлив ъгъл и с много по-висока скорост от предвидената което, естествено, доведе до експлозия.

За пореден път Илон Мъск прояви чувството си за хумор, заявявайки, че както и при SN8, „Starship“ е претърпял RUD, съкратено от „Rapid Unscheduled Disassembly“, в превод „бързо, непланирано разглобяване“.

Подобно „лековато“ отношение на Илон Мъск към този неуспех не е изненада, не само защото „Starship“ е изцяло нова концепция за космически кораби и подобни „провали“ са нормална част от израстването на цялата система, но и както се вижда, следващият прототип на „Starship“ – SN10 – вече е готов и чака на съседната площадка в Бока Чика своя, надяваме се, вече напълно успешен полет.

Би било полезно да поясним, че макар „лошите кацания“ на SN8 и SN9 да изглеждат сходни, причините за неуспехите са различни. При кацането на SN8, поради спаднало налягане на горивото, спирачният ефект от тягата на двигателите беше недостатъчен. При SN9 този проблем вече беше решен, но сега поне един от трите двигателя Raptor просто не „запали“.

Въпреки че SN9 беше деветият тестов полет от програмата „Starship“, той всъщност беше едва вторият при точно тази конфигурация на космическия кораб.

Starship SN10 се очаква да стартира веднага щом бъдат изяснени и отстранени причините за неуспешното приземяване на Starship SN9.



Споделете в ...