Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

От днес 737 MAX възобновява полети и в Европа. TUI са първи.

Белгийска авиокомпания „TUI fly Belgium“, подразделение на най-голямата туристическа фирма TUI, се очаква днес (17 февруари 2021) да възобнови полетите с Boeing 737 MAX.

Така тя ще стане първата европейска авиокомпания, върнала в експлоатация самолетите от серията 737MAX, след като в края на януари европейският регулатор EASA издаде официалното си разрешение за връщане в експлоатация на спряната от полети за почти две години серия Боинги.

Полетът е планиран по маршрута от Брюксел (Белгия) до Аликанте (Испания), с междинно кацане в Малага (Испания), като машината Boeing 737MAX-8 трябва излети в 9:30 местно време от Брюксел и да кацне в Аликанте в 14:20 местно време.

Според данни от RadarBox, на 15 февруари самолетът с регистрация OO-MAX, планиран за днешния полет, е бил облетян без пътници, което се счита за нормална практика след близо двегодишното му бездействие от март 2019.

„TUI fly Belgium“ разполага с четири самолета Boeing 737 MAX-8 с еднаква конфигурация – с по 189 места от икономична класа.

Европа е третият поред континент, след Северна и Южна Америка, където самолетите 737 MAX отново влизат в експлоатация. Както е известно, след като в края на миналата година FAA наново сертифицира типа, 737 MAX вече летят в САЩ, Канада, Мексико и Бразилия. В момента тази серия машини се ползва най-интензивно от компаниите American Airlines, Air Canada, WestJet, Aeromexico и GOL.

В Европа, след TUI, се очаква в близките дни полети със 737 MAX да възобновят чешката компания „Smartwings“ и норвежката „Norwegian“.

Облитането на 737MAX-8

Облитането на 737MAX-8

Споделете в ...