Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Откриха нов софтуерен проблем в серията 737 MAX


На 17 януари Boeing Co. официално информираха FAA (Федералната авиационна администрация на САЩ) и всички оператори на самолети от серията 737 MAX, че са открили нов и непознат досега проблем в софтуера на самолета, който допълнително ще забави връщането в експлоатация на спрените от полети машини.

Става дума за пропуски в поредицата от проверки, извършвани от софтуера при първоначалното му стартиране, чрез които се валидират данните подавани от изпълнителните механизми и сензорите на самолета.

В съобщението си Boeing допълват: “Вече правим необходимите промени и работим в тясно сътрудничество с FAA за успешното им сертифициране, като ще държим в течение нашите клиенти и доставчици с цел възможно най-бързо и сигурно връщане в експлоатация на 737 MAX.”

Според близки до Boeing анонимни източници, нужните промени в софтуера не са големи и допълнителната работа само по тях не би трябвало да отнеме повече от седмица. Предвид сложността и неяснотите около целия сертификационен процес обаче, вероятно тези нови разкрития ще забавят възобновяването на полетите и с повече от седмица.

Същите източници допълват, че новият проблем засягал единствено процеса на стартиране на компютърните системи и нямал връзка със същинския контрол над самолета по време на полет.

От своя страна Boeing заявиха, че засега не могат точно да оценят забавянето, до което новите корекции ще доведат в сертификационния процес и цялостната програма за връщане в експлоатация на 737 MAX.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Дизайн, изграждане и поддръжка на уеб сайтове

Повече в Новини
Тялото на 10-годишно дете беше открито в колесника на самолет

Иран официално призна, че неволно е свалил украинския пътнически самолет

Хипотезите за удар от ракета по украинския самолет са на път да се потвърдят

Затвори