Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Осъдиха пилот, убил парашутист със самолета си

Една година затвор условно и 10 000 Евро глоба поиска прокурорът за пилот, който през 2018 застигна със самолета си и обезглави с лявото крило току-що скочил от него парашутист.

Инцидентът е станал близо до градчето Монтобан във Франция.

Данните по делото сочат, че 40-годишният парашутист с костюм-крило (Wingsuit) Никола Гали, с над 200 скока зад гърба си, е бил един от двойката парашутисти, които скочили от 14 000 фута (4 260 метра) от едномоторен самолет Pilatus Porter през юли 2018 г.

Веднага след като двамата парашутистите се отделили от самолета, пилотът, 64-годишният Ален С, влязъл в бързо снижение, настигайки ги. Тогава лявото крило на машината удря Гали, обезглавявайки го. По-късно безжизненото тяло на парашутиста се приземило в поле, след автоматичното отваряне на запасния парашут.

Още тогава пилотът е обвинен в непредумишлено убийство и прокурорите твърдят, че негови грешки са довели до обезглавяването на парашутиста.

По време на процеса обаче пилотът твърдял, че вината е на парашутиста, който не се съобразил с посоката, в която трябвало да лети, в съответствие с предполетния инструктаж.

„Това се превърна в трагедията на живота ми, но аз не съм виновен“ твърди пилотът. Той обаче също така признава, че е изгубил от поглед парашутистите и предположил, че те вече достатъчно са се отдалечили от самолета.

Документи по делото също показали, че пилотът Ален С е управлявал самолета с невалиден лиценз, който е бил прекратен по медицински причини.

Снимка: Уикимедия