Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Оправдаха се очакванията за скоростен рекорд

Както съобщихме вчера, преминалият през Британските острови свръхмощен циклон Кийра създаде условия за подобряване на световния рекорд за пресичане на Атлантическия океан, заради силните попътни (само в едната посока, разбира се) ветрове във височина.

Очакванията се оправдаха, и самолет Boeing 747-400 на авиокомпания British Airways с регистрация G-CIVP в полет BA#112 от Ню Йорк до Лондон успя да прелети разстоянието за рекордните 4 часа и 56 минути, при типично времетраене на този полет около 6 часа!

Полетът е бил изпълнен на височина от 30 000 фута (9 144 метра), а пилотите очевидно са се стремили във възможно най-голяма част от полета да се придържат към сравнително тясната ивица с високоскоростни въздушни течения, известна като „Jetstream“, където скоростите на попътния в случая вятър достигали близо 400 км/ч.

Досегашният рекорд се държеше от полет на Virgin Atlantic със самолет Boeing 787-9 Dreamliner, който през януари 2018 пресече Атлантика за 5 часа и 13 минути.

С това, полетът на British Airways стана носител на рекорда за най-бързо пресичане на Атлантическия океан с дозвуков пътнически самолет. По-добре от това може да се справи само Конкорд който обаче, както знаем, е свръхзвуков.

Споделете в ...