Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Олигарх успя да внесе в Русия бизнес джет, въпреки всички санкции

Въпреки санкциите, забраняващи доставката на европейски самолети в Русия, и въпреки факта, че самият собственик е под преки санкции от САЩ и Великобритания, чрез поредица от покупко-продажби, руският олигарх Зарах Илиев успя да внесе в Русия практически нов Airbus A320neo в луксозно изпълнение.

Родом от Азербайджан, Зарах Илиев е един от основателите на руската компания за недвижими имоти „Киевская Площадь“, като самият Илиев е в списък за санкции от САЩ и Великобритания, а личното му състояние, според Forbes, е над 3.3 милиарда долара.

Компанията „Киевская Площадь“ е включена в топ 100 от рейтинга на Forbes „200 най-големи частни компании в Русия“, като компанията заема 65-то място с приходи от 160 милиарда рубли. През 2024 г. фирмата стана първа в класацията на Forbes за „Кралете на руските недвижими имоти“ с годишни приходи от наеми в размер на 1.7 милиарда долара.

Олигархът купи новия самолет за да замени стария си Airbus A318CJ.

Новата машина излиза от завода на Airbus Corporate Jets в края на 2019 г. под сериен номер 8774. През януари 2020 г. самолетът отлита за Базел, за да бъде оборудван с VIP интериор и боядисан, която отнема цяла година.

Малко след това самолетът е закупен чрез компания, регистрирана в Сан Марино и адрес в Малта, като получава номер T7-HHH. През лятото на 2022 г. новият Airbus ACJ320neo сменя регистрацията си на азербайджанска и получава регистрация 4K-5555, а след това получава таджикски номер EY-565. Най-накрая машината отново сменя регистрацията си, този път (най-накрая) – на руска: RA-73889.

Airbus A320neo стана първият бизнес самолет ACJ от семейството NEO в Русия. Това е подобрена версия на семейството самолети Airbus A320. Пътническият вариант на този модел може да покрие разстояние от над 11 хиляди километра с 25 пътници на борда, като може да остане във въздуха до 13 часа.

В целия свят, към този момент има само десет бизнес самолета от този тип и модел (на снимката горе).

Снимка: Airbus

Споделете в ...