Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Обвиняват бившия директор на „Антонов“ за унищожаването на Мрия

Специалните служби на Украйна съобщиха, че според разследването за унищожаването на Антонов Ан-225 Мрия, бившият главен изпълнителен директор на компанията Антонов не е дал нужните инструкции за своевременно евакуиране на самолета на безопасно място.

Службите, които проведоха разследването си съвместно с Националната полиция на Украйна, заключиха че Ан-225 Мрия е бил „в добро техническо състояние, което му е позволявало да лети извън Украйна“. Въпреки това, бившият главен изпълнителен директор на компанията Сергей Бичков „не е дал съответните инструкции за евакуация“, както и „не е успял да осигури своевременното удължаване на договора за застраховка на самолета“.

В резултат на това, държавната компания Антонов е загубила над 1.1 милиона долара само от застрахователни плащания. Общо службите са изчислили, че украинската държава е загубила 228.4 милиона долара вследствие унищожаването на Ан-225 Мрия.

„Въз основа на събраните доказателства, на бившия изпълнителен директор на дружеството е връчено уведомление за обвинение по чл. 367.2 от НПК – груба небрежност, причинила тежки последици“, допълват от украинските служби. „Предприемат се комплексни мерки за установяване на всички обстоятелства по престъплението и привличане на замесените лица под отговорност“, завършва съобщението на службата от 5 април 2023 г.

Да припомним, че най-големият в света самолет Антонов Ан-225 Мрия беше проектиран и построен от ОКБ Антонов преди всичко за превоз на построения от СССР космически кораб Буран. След разпадането на Съветския съюз самолетът остана неизползван, докато не беше решено той да бъде „съживен“ за да се използва за търговски цели, основно за превоз на извънгабаритни и свръхтежки товари.

Мрия, или в превод от украински – „Мечта“, беше унищожен по време на началната фаза на руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г., тъй като беше съхраняван на летище Хостомел в близост до Киев, където е базирана компанията Антонов.

От компанията потвърдиха, че през ноември 2022 г. е започнала работа по строежа на втори Ан-225, като добавиха, че 30% от частите на унищожения самолет могат да бъдат използвани за новия. Предварителната оценка за изграждането на втория Ан-225 възлиза на около 500 милиона евро.