Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новозеландски фермер си направи къща от самолет

През 2019 г. новозеландският фермер Нийл Мъгфорд търсел стълба на местен онлайн търг. Стълбата му била необходима, за да могат внуците му да се катерят в малка колиба, построена на дърво.

В уебсайт за търгове той намерил идеален вариант за стълба, но с едно „но“ – въпросната стълба била прикрепена към фюзелажа на изведен от експлоатация самолет Боинг 727 от ВВС на Нова Зеландия. Това обаче явно не било пречка за фермера и той решил: „защо да не си купя цялото нещо?“.

Покупката му струвала всичко 283 долара. В същото време доставката на самолета до парцела му се оказала много по-скъпа от самия самолет. А за да могат камионите да изнесат фюзелажа на самолета от летището, дори се наложило временното му затваряне.

Така започнала 4-годишната история за превръщането на бракуван самолет в селска къща.

Самолетът, който фермерът закупил, бил Боинг 727, произведен през 1968 г. До 1981 г. самолетът е използван за превоз на пътници от американската авиокомпания United Airlines, а след това е закупен от ВВС на Нова Зеландия и започва да лети под регистрация NZ7272. Военните извеждат машината от експлоатация през 2003 г.

Първоначално е планирано самолетът да бъде запазен в своята цялост и прехвърлен в Музея на военновъздушните сили на Нова Зеландия, но проблеми с нужните за това помещения довели до отстраняването на носовата част, опашката заедно с двигателите, и едното полукрило.

Именно този „осакатен“ 727 купил Нийл Мъгфорд.

Ползвайки като основа получените части от самолета, фермерът построява къща с площ от 150 квадратни метра. На мястото на липсващата пилотска кабина той прави тераса, а във фюзелажа – стаи и кухня. В същото време във вътрешността на самолетната къща фермерът е запазил прецизно повечето елементи на кабината – тук можете да намерите отделни панели с осветление и рафтове за ръчен багаж. А тоалетната е запазена пълната атмосфера и тя изглежда точно като в Боинг 727.

Изграждането на къща на базата на самолет обаче се оказва неособено бюджетен проект. Нийл Мъгфорд твърди, че струва не по-малко от построяването на обикновена къща с подобен размер. Една обикновена къща обаче не би привлякла толкова внимание на местната общественост, колкото къща на самолет, базирана на Boeing 727.