Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нови разкрития от разследването на катастрофата на етиопския 737 Max

Тази сутрин ABC News, позоваващи се на вътрешни на разследването източници, публикуваха нови данни от последните разкрития, свързани с катастрофата на етиопския 737 Max.

Според тях, причината за грешните данни, подавани от единия от сензорите за ъгъл на атака, е била най-вероятно механична – попаднало външно тяло в механичната част, или повреда, причинена от удар с птица, тъй като не са били открити данни за проблем в електрониката на датчиците.

Освен това, информацията от рекордера на полетните данни (Flight Data Recorder – FDR) показала, че първоначално пилотите не са опитали чрез електрическите команди на тримера да компенсират причиненото от MCAS сваляне на носа, а директно са изключили захранването на електрическия контрол над ъгъла на хоризонталния стабилизатор. По този начин те на практика, съвсем коректно, са изключили действието на MCAS.

След като обаче, посредством ръчния регулатор на ъгъла на хоризонталния стабилизатор (trim wheel), пилотите успяват да възстановят нормалния полет, по неясни засега причини те отново включват захранването на електрическия контрол, позволявайки по този начин MCAS отново да се намеси. Очевидно точно това се е и случило, защото самолетът е влязъл в неспасяемото пикиране едва при повторното включване на MCAS, след което пилотите вече не успяват да си възвърнат контрола над машината.