Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нови разкрития около катастрофата в Карачи поставят нови въпроси …

Бяха публикувани нови материали, свързани с катастрофата на полет 8303 на пакистанската авиокомпания PIA, които обаче само поставят нови въпроси относно причините за инцидента.

Както е известно, на 23 май самолет Airbus A320 на пакистанските авиолинии с 99 човека на борда, малко преди кацане се разби в жилищен квартал на столицата на Пакистан Карачи. По последни данни, в катастрофата загинаха 97 човека, а като по чудо двама от пътниците в Ербъса оцеляха.

Днес бяха публикувани както записите от радиокомуникацията между пилотите и диспечерите от кулата, така и снимка (най-горе) от която се вижда, че при втория опит за кацане двигателите на Ербъса са докоснали пистата, преди пилотите да преминат на трети кръг, при който вече машината не успява да долети до нея и се разбива.

Както от снимката най-горе, така и от информация, публикувана от Пакистанската асоциация за гражданска авиация, става ясно че при втория опит за кацане, и двата двигателя на самолета, в различни моменти са докоснали пистата, след което пилотите съобщават на диспечерите, че прекратяват опита за кацане и ще направят „Go Around“.

Засега неясно е защо двигателите са докоснали пистата, при положение че пилотите не съобщават за проблем с колесника, което навежда на мисълта, че колесникът просто не е бил спуснат.

Най-вероятно обаче именно това съприкосновение на двигателите с пистата е станало причина за тяхната повреда, защото при третия заход вече пилотите съобщават за отказ първо в единия двигател, а после и на втория двигател, когато вече обявяват критична ситуация (Mayday, mayday, mayday), а останалата без тяга машина не успява да долети до пистата.

Не става ясно и защо при втория опит за кацане, когато пилотите очевидно са усетили съприкосновението на двигателите с пистата, те са предпочели да подадат тяга и да преминат на трети кръг, вместо да продължат така или иначе започналото вече кацане „по корем“.

На друга снимка (по-долу), заснета от земята при злополучния трети заход за кацане, ясно се виждат както следите от съприкосновението на двигателите с пистата, така и разгърнатата под фюзелажа Ram Air турбина, чиято цел е да генерира ток към бордните прибори в случай на пълен отказ на двигателите.