Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Космическата капсула SpaceShipTwo на Virgin Galactic се взриви при тестов полет


Вчера, в 9:19 ч местно време, над пустинята Мохаве в Калифорния, при тестов полет космическата капсула SpaceShipTwo на компанията Virgin Galactic се взриви малко след отделянето си от кораба-майка WhiteKnightTwo, който извежда капсулата във високите слоеве на атмосферата.

Вторият пилот, Майк Олсбъри, е загинал на място, а командирът на полета, Пит Сийболд, е успял да се приземи с парашут, но е с тежки травми и перспективите му за оцеляване засега са неясни.

Според Virgin Galactic, капсулата е срещната "сериозни проблеми" след отделянето си от кораба-носител, защото около две минути след включването на ракетния двигател, който извежда капсулата на суботбитални височини, двигателят се е взривил, разрушавайки машината в полет.

Компанията Virgin Galactic, собственост на Ричард Брансън, планира със системата WhiteKnightTwo и SpaceShipTwo да извършва комерсиални суборбитални полети с туристи. Корабът носител WhiteKnightTwo извежда системата във високите слоеве на астмосферата, след което космическият ракетоплан SpaceShipTwo се отделя от кораба и посредством собствен ракетен двигател се издига до суборбитални височини. Цялата система е проектирана от Бърт Рутан – известен визионер в областта на авиационните и космическите технологии.

По информация от usatoday.com

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Съвсем неизвестен американски компютърен гуру подобри рекорда на Феликс Баумгартнер
Експерименталната военна космическа совалка X-37 се приземи успешно след двегодишна мисия в космоса
Наводнение на борда на Ербъс А380 доведе до аварийно кацане на летище Лос Анджелис
Затвори