Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Иранският президент е загинал при катастрофата с хеликоптер в неделя

Иранският президент Ебрахим Раиси, хардлайнер и потенциален наследник на върховния лидер аятолах Хаменей, загина при катастрофа с хеликоптер в планински терен близо до границата с Азербайджан, съобщиха ирански официални лица и държавни медии днес (20 май 2024).

Овъглените останки от хеликоптера, който се разби в неделя, превозвайки Раиси, външния министър Хосейн Амирабдолахян и шестима други пътници и екипаж, бяха открити рано днес (понеделник, 20 май) след издирване през нощта в условията на гъста мъгла и силен вятър.

Да припомним, че още в неделя иранските официални власти съобщиха за „твърдо кацане“ на хеликоптера на иранския президент, вследствие на което е започнала спасителна операция.

„Президентът Раиси, външният министър и всички пътници в хеликоптера загинаха при катастрофата“, каза днес високопоставен ирански служител пред Ройтерс, пожелал да остане анонимен поради деликатността на въпроса.

Смъртта на Раиси по-късно беше потвърдена в изявление в социалните медии от вицепрезидента Мохсен Мансури и по държавната телевизия. Първият вицепрезидент Мохамад Мохбер се очаква да поеме поста президент.

Държавните медии съобщиха, че изображения от мястото показват, че произведеният в САЩ хеликоптер Bell 212 се е сблъскал с планински връх. Макар да няма официална информация за причината за катастрофата, предполага се, че гъстата мъгла и тежките метеорологични условия лежат в основата на инцидента.

Хеликоптерът се е разбил в района на Варзекан, северно от Тебриз, съобщи държавната информационна агенция IRNA, докато Раиси се връщаше от официално посещение на границата с Азербайджан в северозападната част на Иран.

Източник: Ройтерс
Снимка: Хамед Малекпур / Wikimedia Commons

Споделете в ...