Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител F-35B катастрофира в САЩ при кацане. Пилотът катапултира.

В ранните часове на вчерашния ден (15 декември 2022) изтребител с вертикално кацане (STOVL) F-35B Joint Strike Fighter претърпя тежък инцидент в базата на военноморските сили на САЩ Форт Уърт в Тексас.

Пилотът е успял да катапултира и макар подробности за състоянието му все още да не са известни, животът му е вън от опасност.

Машината е била собственост на Lockheed Martin, които разполагат в същата база с производствена мощност, в която тези машини се сглобяват. Засега не е известно дали полетът е бил за облитане на нова машина или редовен тренировъчен полет.

От разпространеното в социалните медии видео (което можете да видите под статията) се вижда, че най-вероятно катастрофата се случва вследствие на проблем с контрола над тягата.

Машината зависва нормално, като за кацане, след което обаче допира пистата с прекалено висока вертикална скорост, в резултат на което отскача и при второто съприкосновение с пистата носовата стойка на колесника се чупи. Макар в този момент да изглежда че всичко се е разминало с минимални щети, вероятно поради липсата на контрол над тягата, машината продължава да се движи и едва тогава пилотът решава да катапултира.

Всичко в процеса на катапултиране видно протича „като по учебник“, и макар катапултирането да става при нулева височина и практически нулева скорост, катапултното кресло се отделя навреме, парашутът се отваря нормално и пилотът успешно се приземява.

Първите появили се из авиационните среди спекулации са, че вероятно се касае за повреда в редуктора на предния подемен вентилатор. Този компонент се доставя от Ролс-Ройс и е известен като слабо място на този модел изтребители. Това, разбира се, са само непотвърдени спекулации.

Струва си да се отбележи, че това е добра демонстрация на катапултното кресло Martin-Baker US16E с така наречените „нула-нула“ способности. Това означава, че катапултната система гарантира живота на пилота при задействане с нулева височина и нулева скорост.

Да припомним, че катапултните кресла в миналото изискваха определена минимална височина и/или минимална скорост при задействането, за да може цялостната процедура по отделянето да протече нормално. Струва си също да споменем, че претоварването при задействане на пиропатроните, изстрелващи креслото, е огромно и понякога самото изстрелване може да причини травми на пилотите.

Изтребителите F-35 Joint Strike Fighter съществуват в три варианта: вариант F-35A, който е с конвенционално излитане и кацане (CTOL), вариант F-35B, който е с къс разбег при излитане и вертикално кацане (STOVL), и вариант F-35C, който е специално предназначен за опериране от самолетоносачи.

Снимка горе: Ronnie Macdonald / Wikimedia

Споделете в ...