Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител беше издухан от палубата на самолетоносач

Изтребител падна в Средиземно море, след като беше издухан от палубата на самолетоносач по време на „неочаквано лошо време“ миналия петък, се казва в изявление на ВМС на САЩ.

В прессъобщението от 10 юли 2022 на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка се казва, че самолет F/A-18 Super Hornet – един от изтребителите от поколение 4+ на ВМС на САЩ – е бил „свален от борда“ на самолетоносача USS Harry S. Truman по време на операция по презареждане на самолетоносача с горива и материали.

Един моряк от самолетоносача също е получил леки наранявания по време на неблагоприятното метеорологично събитие, но е „в стабилно състояние и се очаква да се възстанови напълно“, се казва в изявлението. Инцидентът с моряка не е свързан със злополуката на F/A-18, каза говорителят на Шести Американски флот командир Ричлин Айви.

Струващият около 100 милиона долара самолет е бил част от ескадрилата „Carrier Air Wing One“, дислоцирана на борда на самолетоносача Хари Труман от декември 2021 г. Първоначално самолетоносачът е бил насочен към Близкия изток, но остава в Средиземно море, след нарастване на напрежението в Източна Европа заради войната в Украйна. Оттогава самолетоносачът участва в патрули в рамките на НАТО в региона.

Засега нищо не се съобщава за съдбата на изпадналия зад борда изтребител, но най-вероятно ще бъдат направени опити той да бъде изваден от морските води.

През януари Военноморските сили на САЩ загубиха един от най-модерните си изтребители от пето поколение F-35C Lightning II в Южнокитайско море, след като при неуспешно кацане реактивният самолет удари палубата на самолетоносача USS Carl Vinson и потъна в морето. Тихоокеанският флот и командването на военноморските сили на САЩ все пак успяха да спасят изтребителя, изваждайки го от дълбочина 12400 фута (3800 метра) повече от пет седмици по-късно.

„Инцидентът е най-малкото странен“, написа специализираният блог „The Aviationist“ в публикация в понеделник. „Въпреки че самолетите е възможно да изпаднат зад борда при излитания и кацания, те не трябва да бъдат издухвани от палубата от силен вятър“, се казва в уебсайта. „Когато се очаква бурно море или лошо време, самолетите и всичко по палубата, което потенциално може да се движи, се обезопасява по надлежен начин, така че изпадането му зад борда да бъде невъзможно.“

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!