Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Израелска фирма представи на Бурже изцяло електрически пътнически самолет

Израелската фирма Eviation Aircraft представи на протичащото в момента авиоизложение на летище Бурже напълно функционален прототип на 9-местен пътнически самолет, задвижван изцяло от електрическа тяга. Самолетът (на снимката) се нарича Eviation Alice и 95% от него са изградени от композитни материали.

Машината е тримоторна, като два от двигателите са разположени в краищата на крилото, а третият – на опашката. Самолетът може да превозва 9 пътника, плюс двамата пилоти, и по твърдения на производителите, ще има автономия до 1 200 км. с едно зареждане на батериите.

Както се вижда от видеото, представеният на изложението в Париж самолет е напълно функционален прототип, който очаква единствено разрешение за тестове, за да направи първия си полет и да навлезе в интензивна фазата на полетни изпитания, като първият полет е планиран още преди края на юни.

Фирмата производител планира да произвежда две модификации на самолета – първата и засега основна модификация е с конвенционални литиево-йонни акумулатори, които ще ѝ позволяват сравнително малка автономия, а машината ще е предназначена преди всичко за къси вътрешноградски или междуградски полети.

Втората планирана модификация обаче ще бъде снабдена с нов тип по-леки и по-мощни литиево-полимерни батерии, които ще позволяват на машината и по-дълги полети, като при тази модификация вече и кабината ще е херметизирана, което ще ѝ позволява полети до ешелон FL280 (8 550 метра).

Интересно е решението за разполагане на два от трите електродвигателя в краищата на крилото. По този начин, според производителите, се осигурява по-висока ефективност, защото така разположените двигатели рязко ограничават завихрянето на потока в края на крилото, което е и причина за индуктивното съпротивление.

От друга страна обаче, съвсем очевидно е че при отказ на един от двата двигателя, асиметричността в тягата вероятно би била трудна за контролиране. Предстои да видим това, когато започнат полетните тестове на новата машина.

Всъщност разработката датира още от 2015, и преди да стигнат до реалния, пълноразмерен летящ прототип, израелците са построили умален, безпилотен модел, чрез който са се уверили в летателните качества на новата машина.