Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изкуственият интелект в бойната авиация – финансовата страна

Разработката на военновъздушните сили на САЩ на безпилотен самолет, управляван от изкуствен интелект (AI), има потенциала да даде на американските сили надмощие във всеки конфликт, но също така повдига някои въпроси за това как такава мощна технология трябва да бъде разгърната на бойното поле.

„Тази технология е нещо, от което ще се нуждаем за бъдещето на отбраната“, заяви Фил Сийгъл, експерт по изкуствен интелект и основател на Центъра за усъвършенствана готовност и симулация на реакция на заплахи.

Коментарите на експерта идват, докато военновъздушните сили продължават разработването на експериментален самолет XQ-58A Valkyrie, управлявана от изкуствен интелект стелт платформа, която САЩ се надяват да осигури относително евтино оръжие, което може да се използва за ограничаване на загубите на пилотирани самолети и пилоти.

Безпилотният самолет с изкуствен интелект се разработва от Kratos Defence & Security Solutions, която получи договор за разработване на платформата през 2016. Първият успешен тестов полет на самолета се проведе през март 2019, като самолетът се държеше „както се очакваше“ след завършване на 76-минутен тестов полет.

Оттогава развитието на самолета продължава, включително скорошен тест, при който самолетът летя във формация заедно с F-15E Strike Eagle.

Едно от предимствата на самолета е неговата относително ниска цена, като Кратос изчислява, че всяка бройка от машината ще струва приблизително 4 милиона долара, ако се произвеждат по 50 самолета годишно. Тази цена се съпоставя доста добре с тази на дрона MQ-9 Reaper, който според Пентагона струва 30 милиона долара за бройка, а всеки от изтребителите F-35 струва по около 80 милиона долара.

Стив Фендли, президент на Kratos Unmanned, заявява пред Fox News Digital, че компанията е разработила самолет, който се предлага на цена доста под тази, изисквана от правителството на САЩ, като същевременно предоставя платформа, която има „всеобхватни възможности“.

„Икономията е невероятна, защото нямате никакви разходи за животоподдържащи системи, но идва и от разликата в нивото на надеждност, от което се нуждаете за пилотирана система срещу безпилотна система“, завърши Фендли.

Източник: Fox News
Снимка: Kratos Defence

Споделете в ...