Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Загина един от най-емблематичните „Jetmen“

Вчера на 36-годишна възраст, при инцидент в околностите на Дубай загина френският „Jetman“ Венсан Рефе (Vincent Reffet). Той стана известен с полетите си със своя Jetpack, състоящ се от твърдо карбоново крило с монтирани на него четири реактивни двигателя.

Подробности за инцидента засега не са известни, освен че той е станал по време на тренировки в пустинята в близост до Дубай.

Характерното за Винс Рефе (с което име стана известен) беше, че за разлика от повечето други пилоти на подобни летателни апарати, своите полети той не започваше от хеликоптер, а излиташе вертикално от земята.

Венсан Рефе стана известен с полета си, при който след като излетя от луксозния дубайски хотел Бурдж Халифа, летя редом до огромен A-380.

На видеото по-долу пък може да видите един друг от неговите полети през миналата година, в който след излитане от кея в Дубай и кратко зависване над водата, той набира височина от 1800 метра и с главоломна скорост се рее над дубайските небостъргачи. Както се вижда от видеото, макар че в края на полетите си обикновено Рефе кацаше с парашут, той можеше да каца и изцяло само с двигателите на своя Jetpack.

Друг запомнящ се полет на Винс Рефе беше скокът му от връх Юнгфрау в швейцарските Алпи, когато в полет той и неговия партньор Фредерик Фюжен успяха да „кацнат“ в кабината на летящия близо до тях Pilatus Porter. Видеото можете да видите най-долу в тази страница.

Причините за инцидента тепърва се изясняват и по него се води следствие.