Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Един малко известен случай: МиГ-23 лети близо час без пилот

Днес в рубриката ни „Любопитно“ ще ви запознаем с един малко известен случай от края на Студената война, при който изтребител МиГ-23 на съветските ВВС, останал без пилот на борда, летя в продължение на 900 километра над териториите на пет европейски държави, три от които членки на НАТО.

Инцидентът се случва на 4 юли 1989 г. и започва като рутинен тренировъчен полет.

Пилотът, полковникът от съветските ВВС Николай Скуридин, е трябвало да лети на борда на изтребител МиГ-23М от авиобазата Багич близо до градчето Колобжег в Полша.

Още при самото излитане обаче, на височина от само 150 метра над терена, форсажът на двигателя отказва, причинявайки моментна загуба на тяга и частична загуба на управление.

Очевидно поради малката височина, даваща малко възможности за маневриране и диагностициране на проблема, пилотът полковник Скуридин веднага катапултира и успява да се приземи без проблем.

Двигателят на останалия без пилот МиГ-23 обаче стабилизира оборотите си, а останалият включен автопилот поема управлението на празния изтребител и той продължава полета си в западна посока.

Останалият без пилот самолет скоро напуска полското въздушно пространство, преминавайки в Източна Германия (тогава), а след това навлиза и над Западна Германия, където е прехванат от двойка F-15 от 32-та тактическа изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ в Европа, дислоцирана в авиобаза Сьостерберг (Soesterberg) в Холандия.

Пилотите на F-15 приближават самолета-призрак, установяват че на борда на МиГ-а няма екипаж, и получават нареждане да не го свалят, а само да го следват.

Празният МиГ-23 обаче преминава в холандското въздушно пространство и се насочва към Белгия. Тогава, ескортиращите F-15 са инструктирани да свалят самолета над Северно море, за да бъдат избегнати щети на земята.

Нека припомним, че цялата сага вече се развива в продължение на близо час, а прелетяното разстояние от безпилотния МиГ вече е над 900 километра!

Точно тогава горивото на борда на МиГ-а свършва и той влиза в плавен завой на юг, приближавайки френската граница, което кара и френските военновъздушни сили да поставят своите изтребители в бойна готовност.

Останките от разбилия се МиГ-23

Останките от разбилия се в Белгия МиГ-23. Снимка AP.

В крайна сметка, останал без гориво, съветският МиГ-23 губи височина и се разбива в къща близо до белгийското градче Кортрейк, на по-малко от 10 км. от френската граница, убивайки 18-годишен младеж, който единствен бил в къщата.

Във връзка с инцидента белгийското правителство отправя официален протест към Съветския съюз за липсата на каквото и да било уведомление за инцидента.

Тогавашният белгийски външен министър Марк Ейскенс изразява загриженост, че „от момента, в който МиГ-23 е прехванат за пръв път на радарите на НАТО, до момента, в който се е разбил, изминава повече от час, а от съветска страна не постъпва никаква информация, включително и дали самолетът носи ядрени или химически оръжия“. По-късно се оказва, че самолетът не е бил въоръжен.