Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Джон Траволта дари своя Boeing 707 на австралийски авиационен музейСветовноизвестният актьор, милионер, авиационен ентусиаст и лицензиран пилот Джон Траволта дари своя емблематичен Боинг 707 на австралийската организация за съхраняване на авиационната памет HARS (Historical Aircraft Restoration Society).

Легендарният Boeing 707-138B с регистрация N707JT, известен още с "галеното" си име Jett Clipper Ella, стана световноизвестен от снимките на имението на Джон Траволта във Флорида, в които огромният лайнер беше "паркиран" пред дома за звездата, наред с другите му самолети – Gulfstream II и Challenger 601.

Машината, модел Boeing 707-138B, е била с първоначална регистрация VH-EBM и получила името "City of Launceston" през септември 1964, когато е предадена за експлоатация от авиолиниите Qantas, където лети до 1968.

След това Боингът е продаден на компанията Braniff Airlines и през седемдесетте години е обзаведен с луксозен интериор и се ползва за корпоративни нужди. Траволта придобива самолета през 1998.

След като известно време актьорът ползва Боинга и лети, често заедно със семейството си, в момента легендарният Jett Clipper Ella отново се намира във Флорида, с изтекъл ресурс е и се нуждае от възстановяване.

В договора за дарение обаче е включено и задължението организацията Historical Aircraft Restoration Society да възстанови машината до летателна годност, и по думите на Джон Траволта, той се надява да бъде част от екипажа, който ще осъществи полета от Флорида до Австралия.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Българските авиационни спортове имат свой световен шампион
Загина главният тест пилот на емблематичния хидроплан Icon A5
Боинг 737 се запали при кацане в Перу
Затвори