Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Джон Траволта дари своя Boeing 707 на австралийски авиационен музей

Световноизвестният актьор, милионер, авиационен ентусиаст и лицензиран пилот Джон Траволта дари своя емблематичен Боинг 707 на австралийската организация за съхраняване на авиационната памет HARS (Historical Aircraft Restoration Society).

Легендарният Boeing 707-138B с регистрация N707JT, известен още с "галеното" си име Jett Clipper Ella, стана световноизвестен от снимките на имението на Джон Траволта във Флорида, в които огромният лайнер беше "паркиран" пред дома за звездата, наред с другите му самолети – Gulfstream II и Challenger 601.

Машината, модел Boeing 707-138B, е била с първоначална регистрация VH-EBM и получила името "City of Launceston" през септември 1964, когато е предадена за експлоатация от авиолиниите Qantas, където лети до 1968.

След това Боингът е продаден на компанията Braniff Airlines и през седемдесетте години е обзаведен с луксозен интериор и се ползва за корпоративни нужди. Траволта придобива самолета през 1998.

След като известно време актьорът ползва Боинга и лети, често заедно със семейството си, в момента легендарният Jett Clipper Ella отново се намира във Флорида, с изтекъл ресурс е и се нуждае от възстановяване.

В договора за дарение обаче е включено и задължението организацията Historical Aircraft Restoration Society да възстанови машината до летателна годност, и по думите на Джон Траволта, той се надява да бъде част от екипажа, който ще осъществи полета от Флорида до Австралия.