Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бордният дневник на Аполо 13 ще бъде продаден на търг

Бордният дневник, основата на който е подробният план па полета на злощастния Аполо 13, ще бъде продаден на търг в Сотбис. Полетът на Аполо 13 влезе в историята с легендарния израз "Houston, we have a problem!" (Хюстън, имаме проблем!).

Мисията на Аполо 13 започва на 11 април 1970 г. и в плана на полета влиза третото в историята кацане на Луната. На борда са астронавтите Джеймс Ловел, Джон Суигърт и Фред Хейз.

Всичко в програмата върви нормално, когато на 56-я час от полета, на около 320 000 km от Земята, взрив на кислороден резервоар разтърсва кораба и предизвиква сериозни щети, включително частична разхерметизация.

Последователно излизат от строя електрозахранването, губят се кислородните запаси, а животоподдържащите системи в командния модул, включително бордния компютър, отказват да работят. Екипажът е принуден да се "подслони" в единствената част от кораба, която запазва херметичност и е относително незасегната – лунният модул Акуериъс (Aquarius).

Кацането на Луната веднага е отменено, но лунният модул Акуериъс не е предназначен за връщане на Земята, което поставя екипажа в критична ситуация. С помощта на маломощните маневрени двигатели на лунния модул, екипажът успява на влезе в балистична траектория, корабът прави пълна обиколка на Луната и се насочва (отново по балистична крива) към Земята.

След дълги перипетии по пътя си към Земята, когато се налага отново неколкократно да коригират курса с маневрените двигатели, екипажът буквално по чудо успява да се върне на Земята и се приводнява със спускаемата капсула само на около 4,5 km от очакващия ги самолетоносач Иво Джима.

През 1995 целият драматичен полет е пресъздаден в Холивудския блокбъстър "Аполо 13", с участието на Том Ханкс и Кевин Бейкън.

Полетният дневник, който съдържа 352 страници, представлява детайлизиран план на полета по минути и секунди, който покрива всяка дейност на астронавтите, включително кога с какво трябва да се хранят. Дневникът съдържа, освен всяка планирана дейност, и ръчно написани коментари от всеки един от тримата астровнавти какво реално е било направено, в съответствие или не с плана на полета.

По твърдения на специалисти, вероятната цена, на която ще бъде продаден дневникът, е поне 50 000 долара, но е възможно тази цена да бъде и многократно надскочена.