Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Делта Ерлайнз идентифицираха проблема, довел в понеделник до пълното парализиране на полетите на авиокомпанията

В официално комюнике днес Делта Ерлайнз съобщиха, че софтуерен бъг, а не спиране на електрозахранването е в основата на срива на компютърната им система, която в понеделник доведе до анулиране или забавяне на хиляди полети на авиокомпанията.

В началото, Delta бяха съобщили, че спиране на електрозахранването от страна на местния доставчик Georgia Power е в основата на проблема. От своя страна от Georgia Power веднага поставиха под съмнение тази претенция, тъй като нито един друг техен клиент в региона не е регистрирал спиране на електрозахранването.

Днес обаче от авиокомпанията оповестиха, че причина за срива в системата им бил софтуерен бъг в модула, управляващ непрекъсваемото електрозахранване (UPS) на сървърите. По причини, които в момента се разследват, софтуерът сам причинил пик в напрежението, след което цялостно прекъснал захранването на сървърите. 

Случилото се за пореден път показва колко нашият живот е зависим от компютрите, а и това далеч не е първият подобен случай в историята. Това е трети случай в интервал само от около година.

Миналият месец хиляди пътници на компанията Southwest Airlines бяха принудени да чакат с часове, когато отново компютърен проблем блокира системите им за чекиране. През лятото на миналата година пък United Airlines също за дълго блокираха полетите си в резултат на срив в компютърната система за тяхното управление.

В момента, макар и отново да са възстановили полетите си, Делта Ерлайнз още далеч не са се възстановили от срива и вероятно тепърва ще търпят негативи от него.

Споделете в ...