Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) започва да издава пилотски лицензи за дронове

Докато европейците още се чудим дали безпилотните апарати (дронове) могат или не могат да застрашат въздухоплаването, в Щатите вече имат готова цяла система за лицензиране на пилоти на дронове.

От 29 август 2016 в сила ще е нова част от регламентацията на въздухоплаването в САЩ, известна като "част 107" (Part 107), засягаща подготовката, сертифицирането и лицензирането на пилоти за безпилотни въздухоплавателни средства, или станалите популярни дронове.

Регламентът засяга безпилотни апарати по-тежки от половин паунд (около 230 грама), което съвсем разумно изключва миниатюрните детски играчки, които трудно биха могли реално да застрашат въздухоплаването.

Готова е не само методиката за обучение, но и цялостните изпитни системи, както за теоретичния, така и за практическия изпити. Притежателите на друг вид пилотски лиценз ще бъдат освободени от изпита по теория, но независимо от това ще трябва да се явят на практически изпит за да получат правото да пилотират дрон.

Очаква се изпитната такса и сертификатът да струват около 150 долара. Пилотските лицензи за дронове ще трябва да се подновяват на всеки две години, което ще се извършва от одобрени от FAA центрове за обучение.