Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Парашутист скочи от 7600 метра без парашут

За пръв път в историята парашутист скочи от височина 25000 фута (7620 метра) без парашут и оцеля, при това не "по чудо". Каскадата беше извършена от 42-годишния Люк Ейкинз, опитен ветеран парашутист с 18 000 парашутни скока зад гърба си. За да оживее от скока, Ейкинз трябваше да "уцели" специално проектирана за целта квадратна мрежа със страна от 30 метра.

Това той направи с изключителна прецизност и след като мрежата беше внимателно свалена до земята (вижте видеото), той просто стана, отърси се от прахта и се запъти към приятелите си за да ги прегърне.

Както е известно, при свободно падане човешкото тяло достига т.нар. "равновесна скорост", при която силата на гравитацията и тази на въздушното съпротивление се изравняват и по този начин човешкото тяло пада към земята с относително постоянна скорост. Тази скорост, в зависимост от условията, е между 220 и 250 км/ч.

При свободно падане парашутистът е способен донякъде на управлява "полета" си към земята, но уцелването на мрежата с размери само 30 метра изисква изключителна прецизност, а рискът мрежата все пак да не бъде уцелена е невероятно голям.

Ейкинз и екипът му подготвят каскадата повече от 18 месеца, а идеята за нея дошла от неговият приятел, физиологът Крис Тейли. Дълго били водени преговори с гилдията на каскадьорите, която изисквала Ейкинз задължително да носи спасителен парашут за скока. Това изискване гилдията отменя едва в последния момент, тъй като Ейкинз успява да ги убеди, че носенето на парашут би затруднило управлението на полета и би донесло допълнителни рискове. Така, скокът е извършен наистина без никакъв парашут и без никакъв "резервен план".

За щастие, както се вижда от видеото, скокът протича наистина "като по учебник": Люк Ейкинз се отделя от самолета на височина от 7620 метра, носейки кислороден апарат (на такава височина кислородът е недостатъчен за дишане), като изхвърля кислородната система на височина от около 5000 метра и се насочва към мрежата с вертикална скорост над 200 км/ч. Малко преди съприкосновението с мрежата, той се обръща по гръб да за посрещне "удара" по възможно най-добрия начин.

Наистина невероятна каскада, изпълнена по най-добрия възможен начин.