Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двигател на MD-88 се разпадна в полет

Самолет MD-88 на Delta Airlines в полет от Атланта до Балтимор беше принуден да направи аварийно кацане на малкото летище до град Рали (Raleigh), след като основния вентилатор на левия двигател почти се разпадна в полет, а пътник засне зрелището от кабината.

Полетът DL1425 е бил редовен ежедневен полет, излитащ от Атланта в 12:14 с планирано кацане в Балтимор в 14:08 местно време. Около 45 минути след излитането обаче от левия двигател на самолета започват да се чуват стържещи звуци, а както се вижда от видеото, видът на случващото се в двигателя става доста смущаващ.

Пилотите веднага изключили засегнатия двигател и направили 180-градусов завой към най-близкото летище, където успешно извършили аварийно кацане. Никой от намиращите се на борда 148 пътници не е пострадал и те са били превозени по-късно с друг самолет.

Авариралата машина с регистрация N906DL е била въведена в експлоатация през април 1987, тоест е била на над 32 години. Delta Airlines планирали до септември т.г. да извадят от експлоатация 40 от общо 79-те MD-88, с които разполагат, но е възможно този инцидент да ускори и разшири процеса на оттегляне на този тип машини.