Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вчера някои от самолетите над Атлантика летяха със „свръхзвукова“ скорост

Не, не са пуснали отново Конкорд, нито законите на аеродинамиката тия дни са били отменени. Става дума за съвсем естествен феномен.

Просто в последните дни въздушните потоци във височина, т.нар. Jet Streams, над Атлантика са толкова силни, че полетите, насочващи се от САЩ към Европа, достигат скорости, еквивалентни или дори по-високи от на скоростта на звука.

Важно обаче е да се отбележи, че тук става дума за скорост спрямо земната повърхност, а не за въздушната скорост на летателния апарат.

Както е известно, звукът се разпространява с около 1225 км/ч при „стандартни условия на морското равнище“.

Е, през последните 24 часа пътническите самолети, пътуващи на изток от САЩ през Атлантическия океан, достигнаха наземни скорости до 778 мили в час или над 1250 километра в час. Това е повече от 300 километра в час по-бързо от нормалните крейсерски скорости, които обикновено поддържат пътническите самолети.

Така например, на 1 ноември полет 222 на Emirates от Далас до Дубай пристигна с цели 57 минути по-рано, като достигна максимална наземна скорост от 1251 километра в час край бреговете на Нюфаундленд, което е с 26 км/ч по-бързо от скоростта на звука на морското равнище.