Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Военноморските сили на САЩ поставят нов акцент върху дроновете

Щатските военноморски сили (US Navy) планират в края на тази година да стартират нова програма за масирано навлизане на безпилотни летателни апарати при експлоатацията на Щатския флот от самолетоносачи.

Един от елементите на тази програма е развитието на проекта MQ-25 Stingray (на снимката горе), който се планира да влезе в експлоатация към средата на 2020. Това е безпилотен летателен апарат от ново поколение, способен да изпълнява дистанционно контролирани мисии както по разузнаване и атакуване на вражески цели, така и по презареждане във въздуха на конвенционални, пилотирани изтребители.

Целта на подобен проект е да се разшири обхвата на сега действащите палубни изтребители F-18 и F-35C, чийто оперативен обхват в момента е около 500 мили.

Проблемът очевидно идва от това, че например китайската ракета DF-21D, известна още като „убиецът на самолетоносачи“, има далекобойност от 1000 мили, тоест тя може да атакува самолетоносач от позиции, разположени далеч в сушата.

Известно е също, че след като веднъж е изстреляна, подобна ракета много по-трудно може да бъде прихваната и разрушена във въздуха. Затова за предпочитане е да се атакуват позициите на изстрелване, отколкото ракетата в полет.

В тази връзка идеята на специалистите от US Navy е безпилотни летателни апарати да патрулират и контролират пространството в радиус около 500 мили около самолетоносача, като при нужда те да могат и да презареждат във въздуха конвенционални изтребители, способни така да атакуват цели вече на 1000 и повече мили.

В момента се разглеждат проекти за доразвиването и серийното производство на безпилотните MQ-25 Stingray от страна на Boeing, Lockheed Martin и General Atomics.

Споделете в ...