Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Аерофлот отделят в пътническия салон редове за „анти-маскъри“

Добре известно е, че вече повече от половин година носенето на предпазни маски в пътническия салон е задължително при всички полети. Също добре известно е обаче, че някои пътници упорито отказват да носят такива маски, независимо от рисковете, на които подлагат останалите пътници и персонала.

Различните авиокомпании си изработиха и различни подходи към подобно поведение на пътниците. Някои опитват да проявяват толерантност, но други са по-безкомпромисни.

Така например американската Delta Airlines налага на подобен род безотговорни пътници доживотна забрана за полети със самолетите на компанията. С такава забрана до момента са били „удостоени“ около 250 (вече бивши) пътници на Delta.

Други компании пък, като Southwest, не разрешават самолетът да излети, ако всички в салона не са с маски. В един случай пилотите на Boeing 737 дори се върнали и кацнали обратно на летището в Денвър, след като пътник в салона се позовал на „конституционните си права“ и свалил маската си малко след излитането.

Руската Аерофлот досега проявяваше криворазбрано „разбиране“ и носенето на маски в салоните са самолетите ѝ беше по-скоро препоръчително. Странно е обаче последното решение на компанията.

От една страна, в официално изявление говорителят на Аерофлот Юлия Спивакова съобщи, че „снизходителността на Аерофлот приключи и вече всички пътници са длъжни да носят маски.“

От друга страна обаче, експлоатационните звена на компанията са получили разпореждане да отделят последните няколко реда от салона в икономична класа за пътници, не желаещи да носят маски. Дори автоматизираната резервационна система на компанията вече не позволява да се резервират последните няколко реда, защото те вече очевидно са предназначени за „пътници анти-маскъри“.

Официалното становище е, че тези редове ще бъдат ползвани единствено ако след излитането някои пътници се противопоставят на носенето на маски. Дали официализирането на възможността за подобно поведение ще има добри или лоши последици, предстои да разберем.

Споделете в ...