Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиокомпания отпразнува 91-годишен юбилей на първия си самолет

На 6 октомври т.г. официалният превозвач на американския щат Хаваи, авиокомпания Hawaiian Airlines, отпразнува 91-я „рожден ден“ на своя първи самолет. Истински любопитното тук обаче е, че въпросният самолет е все още в перфектна форма и още лети!

През 1928 г. местният хавайски бизнесмен Стенли Кенеди основава компанията си „Inter-Island Air Service“ (Междуостровно въздушно обслужване) и купува първия самолет на компанията – петместният Bellanca CH-300 Pacemaker, с изцяло дървено крило, покрита с плат метална конструкция на фюзелажа, и задвижван от типичен за времето 10-цилиндров радиален двигател с мощност 300 к.с.

Машината влиза в експлоатация и прави първия си редовен полет преди точно 91 години – на 6 октомври 1929.

Още през първия месец самолетът записва в полетния си дневник 50 полетни часа и 76 превозени пътници. За онези времена това се е считало за невероятно постижение, но за подобен успех способствал и факта, че водният транспорт между осемте Хавайски острова бил изключително бавен и неудобен.

По-късно, разбира се, авиокомпанията на Стенли Кенеди е погълната от днешната Hawaiian Airlines, но тя самата се счита за наследник и продължител на традициите на „Inter-Island Air Service“. Затова, на 6 октомври 2021, на официална церемония 91-годишната Bellanca, по стар хавайски обичай, беше беше закичена с традиционните хавайски огърлици от цветя в присъствието на повечето официални представители на компанията.

Важно е да се добави, че днес достолепната Bellanca не е просто музеен експонат, а продължава да лети. Ползва се обаче единствено за развлекателни полети над остров Оаху, като награда за служители на Hawaiian Airlines с особени заслуги към компанията.