Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Virgin Galactic успешно изпълниха суборбитален полет с VSS Unity

След прекъсване от повече от две години, вчера (22 май 2021) Virgin Galactic направиха поредната си крачка към завършването на своята система за космически туризъм.

Космическият кораб на компанията, наречен VSS Unity, беше изведен от своя „самолет-носител“ наречен VMS Eve на височина около 44 000 фута (13 411 метра), след което космическата совалка Unity (Единство) се отдели от самолета, запусна ракетния си двигател и ускори до скорост над Mach 3 (повече от три пъти скоростта на звука).

След като достигна надморска височина от 89 200 метра, корабът извърши елегантно обръщане, и преминавайки през гръбен полет в условията на микрогравитация, се завърна в плътните слоеве на атмосферата.

Малко след това, VSS Unity кацна в безмоторен режим обратно на пистата на космическия порт Америка (Space Port America) в Ню Мексико, от която малко по-рано беше излетяла. Това беше първият космически полет на Virgin Galactic от Space Port America.

На борда бяха пилотите и астронавти Си Джей Стъркоу (C.J. Sturckow) и Дейв Макей (Dave Mackay).

В САЩ за астронавти официално считат хората, които са достигнали до т.нар. „Линия на Карман“.

Линията на Карман е наречена в чест на унгарско-американския инженер и физик Теодор фон Карман, изчислил надморската височина, при която земната атмосфера става прекалено разредена за въздухоплаване и може да бъде считана за Космос.
Тази височина е точно 83 600 метра.

Видео от полета:Споделете в ...