Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Upcycling е новата мода при рециклирането на стари самолети

Много хора се чувстват потиснати от гледката на стотици изоставени стари самолети, която често може да се види, например, в някои пустинни региони на САЩ. Нека обаче бъдем обективни – самолетите не са вечни. Те също остаряват и рано или късно трябва да бъдат изтеглени от употреба, и докато за легендарни машини като Конкорд винаги има място в музеите, то „редовите“ самолети обикновено просто се унищожават, или в най-добрия случай частично се рециклират.

Отдавна съществуват компании, които рециклират старите машини, като разглобяват и продават всичко използваемо, а неизползваемото унищожават или претопяват във формата на вторични суровини.

Белгийската компания Aerocircular обаче прави още една крачка напред в рециклирането. Наред с изброените по-горе методи за рециклиране, тя използва и досега унищожаваните материали от самолетите, за да създаде съвсем нови продукти.

Така например те използват текстила и кожените елементи от обзавеждането на самолетите, за да произведат полезни за ежедневието предмети като раници, пътни чанти, портфейли или ключодържатели. Други материали от обзавеждането, като например масичките за хранене, се превръщат в подноси за сервиране, а части от крилата на самолетите – в цялостни мебели или обков за тях.

Неотдавна Aerocircular са подписали договор в Lufthansa за рециклиране на 15 стари самолета на компанията, като част от материалите ще бъдат използвани за създаване на цяла гама рекламни сувенири на компанията, която ще носи името „Lufthansa Upcycling Collection“ (както се вижда от видеото по-долу).

Идеята определено е интересна. Със сигурност за немалко хора ще е атрактивно раницата им да е обиколила няколко пъти света, холната им масичка да е летяла на 12 000 метра, а портфейлът им да е бил някога част от Airbus A-380. 🙂

Споделете в ...