Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Turkish Airlines преговаря с Boeing за доставката на 225 самолета

На фона на редицата неблагополучия с безопасността при Boeing, турският национален превозвач Turkish Airlines води преговори с американския авиационен гигант за закупуване на 225 нови самолета.

Председателят на борда и изпълнителния комитет на авиокомпанията Ахмет Болат каза в кулоарите на годишното общо събрание на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), че авиокомпанията обсъжда специални цени, търговски условия и цени за двигателите за 150 теснофюзелажни и 75 широкофюзелажни Boeing, съобщава изданието Gulf News.

Да припомним, че 80-ото годишно общо събрание на IATA и Световната среща на върха за въздушния транспорт – най-авторитетните събития в авиоиндустрията – започнаха на 2 юни и завършиха вчера (4 юни 2024) в JW Marriott Marquis Hotel в Дубай, ОАЕ.

Ахмет Болат заяви, че авиокомпанията, която в момента има флот от 455 самолета на Boeing и Airbus, има амбиции да удвои флота си до 810 самолета за десет години. Той също поясни, че поръчката може потенциално да отиде и при Airbus, предвид продължаващите производствени предизвикателства на Boeing.

Авиокомпанията обаче е приела план за „разделяне на рисковете, защото в момента Boeing има някои производствени проблеми, но това може да се случи и с Airbus по-късно. Затова искаме да смекчим рисковете, като използваме и двата продукта, налични на пазара“, каза той.

Снимка: Анна Зверева / Wikimedia Commons

Споделете в ...