Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Tesla Roadster-ът на Илон Мъск завърши първата си обиколка около Слънцето

Вероятно повечето от нас започнаха да позабравят привидната шега на Илон Мъск, с която през февруари миналата година той изпрати в Космоса един от личните си автомобили – червеният открит Tesla Roadster, в който удобно се беше настанила кукла в скафандър, а от радиото звучеше песента на Дейвид Боуи „Starman“.

Затова, нека припомним: на 6 февруари 2018 SpaceX стартираха тестов полет на най-голямата и мощна до момента ракета носител – Falcon Heavy, с която SpaceX планира да стартира бъдещите си полети към Марс.

Тъй като това все пак беше тестов полет, целящ само да докаже качествата на технологията, на борда трябваше да има реален „полезен“ товар, но и този полезен товар не биваше да е особено ценен, предвид рисковете на тестовия полет.

Тогава на Илон Мъск хрумна наистина гениалната маркетингова идея да изпрати към Марс собствения си автомобил, а всичко което хрумва на Мъск, обикновено се случва. Изстрелването протече по план, а след като обтекателите на ракетата носител се отделиха, Tesla Roadster-ът на Илон Мъск пое своя път към Марс.

От този момент той започна да предава жива картина от борда си, което го превърна в една от най-вдъхновяващите маректингови кампании в историята. Във всеки момент човек може да се информира за местонахождението на автомобила, посещавайки сайта www.whereisroadster.com.

Според информация точно от този сайт, колата на Илон Мъск вече направи първата си цяла обиколка около Слънцето, което е част от програмата, която ще го изведе на траектория към Марс.

В момента на писането на тези редове, „Starman“ се намираше на 112 803 994 километра, или на 6.27 светлинни минути от Марс, и на 298 579 446 км, или 16.6 светлинни минути от Земята, като се движеше към целта си със скорост 42 854 км/ч.


 

Споделете в ...