Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX успешно изстреляха Falcon 9 и разгърнаха в орбита 60 спътника

След два отложени преди седмица старта, един по метеорологични и един по технически причини, на 23 май в 22:30 местно време (02:30 на 24 май по Гринуич) от Кейп Канаверал ракетата носител Falcon 9 пое към Космоса и успешно изведе в околоземна орбита шейсетте комуникационни сателита, които се намираха на борда ѝ.

Полетът протече изцяло по план, като след отделянето на втората степен, първата степен на ракетата успешно се приземи на плаващата платформа край бреговете на Флорида, а около час след това започна и извеждането в ниска околоземна орбита на 60-те комуникационни сателита Starlink, което също завърши напълно успешно.

Всичките 60 сателита тежат 18,5 тона (16.8 метрични тона), което е най-големият полезен товар който SpaceX някога са извеждали в орбита, и е с близо 80% повече от максималния извеждан досега товар – изстреляните през януари 2017 десет сателита Иридиум, тежащи 10,6 тона.

Всеки един от изведените в орбита 60 комуникационни спътника тежи 227 кг. и разполага със собствен двигател (Hall thruster) който при нужда подава нужните корекции на орбитата, а всичко това се захранва от инсталиран на спътника соларен панел и се контролира от автономен компютър на борда. Планира се до 2020 броят на тези сателити да достигне 12 хиляди.

Изстрелването и целия полет можете да проследите тук:

 
Видео анимация на полета и „разгъването“ на сателитите:

Споделете в ...