Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX успешно изстреляха първите два от революционна серия сателити

Стартовете на ракетите носител от серията Falcon на фирмата SpaceX вече отдавна не са новина, а ежедневие. След невероятния старт на Falcon Heavy преди седмица обаче, този старт отново ще бъде запомнен.

Още преди фанфарите от старта на Falcon Heavy да са затихнали, компанията отново върви напред с нов старт на Falcon 9. Основната цел на старта от четвъртък, 22 февруари, беше извеждането в околоземна орбита на испанския сателит Paz. Ракетата носител обаче носеше на борда си още два сателита, чиято цел отново е да пишат историята. Те ще бъдат първите два от голяма серия комуникационни сателити, които ще „захранят“ планетата ни с високоскоростен Интернет достъп.

Двата засега експериментални сателита с имена Microsat-2a и Microsat-2b са първата стъпка на SpaceX в една дългосрочна програма за пълно Интернет покритие на Земята. Целта на компанията е да създаде „съзвездие“ от близо 12 000 спътника в синхронизирани околоземни орбити, които ще предават Интернет сигнал към ретранслиращи станции на Земята.

Около 4 хиляди от спътниците ще бъдат в орбита с височина от 1 200 километра, а други 7 хиляди ще са на 320 км. от Земята и всички, в синхрон, ще са в състояние да покрият с Интернет сигнал практически всяка точка на планетата.

От SpaceX очакват тази мрежа сателити, наречена засега Starlink, да носи сериозни приходи. Според материал, публикуван в The Wall Street Journal през 2017, компанията собственик на проекта очаква да има над 40 милиона потребители до 2025г, а приходите се оценяват на $30 милиарда годишно.

Разбира се, докато се стигне дотам, от SpaceX имат още много работа. Синхронизирането на тези хиляди сателити в не-геостационарни орбити не е никак проста задача. Всички тези хиляди комуникационни спътници във всеки момент ще покриват различни области от Земята, а наземните ретранслационни станции ще трябва бързо и без прекъсвания да „превключват“ от един на друг сателит.