Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

През март МО ще представи предложенията си за нови изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет и бронирани машини за пехотата ще влезе за обсъждане в Министерски съвет.

Пред БНТ той заяви, че Министерството ще поиска оферти за широка гама бойни самолети, между които Lockheed Martin F-16, Saab JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon и Boeing F/A-18 Hornet. Тези бойни машини ще трябва да заменят ползваните на въоръжение в момента съветски МиГ-29, а стойността на сделката се очаква да е около 1.5 милиарда лева.

Каракачанов добави, че инвестиционния проект се налага да бъде бъде променен, защото в предишното решение на Народното събрание е ставало въпрос само за три варианта: нови Gripen или употребявани F-16 и Eurofighter, докато новият проект дава по-широки възможности за избор както за нови машини, така и за употребявани такива.

Според експерти в областта, преобладаващо е мнението за закупуване на нова машина, допълнена с договореност за пълна поддръжка и разглеждане на евентуални възможности за произвеждане на резервни части на място, от български производители на военна техника.