Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX подписаха първия си договор с частен космически турист

На 13 септември 2018 от SpaceX съобщиха, че са подписали договор с първия си частен космически турист за полет до Луната с разработваната в момента огромна по размерите си космическа совалка, наречена BFR (Big Falcon Rocket). Засега името на космическия турист не се съобщава, но се очаква то да бъде официално съобщено на 17 септември. По непотвърдени засега данни, той вероятно е японец.

Полетът до Луната ще бъде без кацане, като космическият кораб ще обиколи спътника ни и ще се върне на Земята.

Нека припомним, че досега общо 24 човека са летели до Луната, но само 12 от тях са стъпвали на повърхността й. Последният полет до Луната е бил през 1972 г., тоест преди цели 46 години, като част от програмата Аполо.

На този етап, естествено, не се съобщава кога точно ще се осъществи полета, тъй като работата по ракетата BFR (Big Falcon Rocket) все още е в ход и тепърва предстои завършването на проекта и тестови полети.

Както ясно се вижда от графиката, BFR ще бъде най-голямата, строена досега система от ракета-носител и совалка, като се очаква всеки основен компонент от системата да може да бъде ползван многократно.

Предвижда се BFR да послужи като основа и за евентуалните полети до Марс.

Споделете в ...