Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX и NASA успяха. Crew Dragon вече лети към МКС.

Датата 30 май 2020 със сигурност ще влезе в историята. Днес не само че след деветгодишно прекъсване американски астронавти излетяха от американска земя на изцяло американски космически кораб, но и за пръв път в историята изцяло частна компания, каквато е SpaceX, изстреля в орбита пилотиран космически кораб.

Стартът се състоя, както беше предвидено, в 15:22 източно американско време, или 22:22 българско време, от легендарната стартова площадка 39A (LC-39A) на космическия център Кенеди във Флорида, от която през 1969 излетя и Аполо 11 за своя полет до Луната.

Тази мисия, която носи името Demo-2, е последния тест, който цели да докаже качествата на системата Falcon 9 / Crew Dragon, която представлява многократно използваема система космически кораби от ново поколение.

Освен изключително високо ниво на сигурност във всички етапи от полета, системата на SpaceX цели да снижи цените на космическите полети до невиждани досега равнища.

Успехът на мисията ще даде основание на NASA да сертифицира пилотираната космическа система на SpaceX, което път ще позволи последващи редовни комерсиални полети на комплекса.

Да припомним, че за разлика от съществуващите в момента руски космически системи, практически всички главни компоненти на системата на SpaceX са предназначени за многократна употреба, което драстично ще намали цената на космическите полети като цяло, и най-вече на тези, редовно обслужващи МКС.

В момента, в който пишем тези редове, астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли вече пътуват към Международната Космическа Станция на борда на капсулата Crew Dragon, а първата степен на ракетата носител Falcon 9 успешно се завърна на земята и кацна на плаващата платформа с романтичното име „Of Course I Still Love You“ (Разбира се, че още те обичам).

Да пожелаем на астронавтите успешно скачване с МКС, напълно успешна мисия и безаварийно завръщане на Земята.