Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Sikorsky представиха прототип на новия си високоскоростен вертолет S-97 RAIDER™

На официална церемония в Уест Палм Бийч, Флорида, компанията Сикорски представи прототип на нов боен хеликоптер от последно поколение.

Машината е наистина впечатляваща със своите коаксиални контраротативни носещи винтове, на които обаче разчита предимно за подемна сила. Постъпателното движение на машината се осигурява от тласкащ винт в задната част на фюзелажа. Теглото на машината (суха) е 4900 кг. а максималната й скорост е 420 км/ч. 

S-97 RAIDER™ е оборудван с двигател General Electric YT706, с който лети и доказалия вече качествата си UH-60M Black Hawk.

За построяването на два прототипа, фирмата Sikorsky и нейните подизпълнители са похарчили близо $200 милиона, но единичната цена на серийния модел се очаква да е около $15 милиона.

Новата машина е дефинирана като щурмови хеликоптер (Attack helicopter), но S-97 може да изпълнява както бойни, така и разузнавателни и спасителни мисии.

Екипажът се състои от двама пилоти, а в транспортния отсек е предвидено място за шест десантчика или допълнителни горивни резервоари, боеприпаси и въоръжение, в зависимост от нуждите. Освен военното приложение, от Sikorsky разглеждат възможността S-97 да се ползва и за цивилни нужди при транспортиране на персонал от и до нефтените платформи в открито море.

Първият полет на S-97 RAIDER™ е планиран преди края на 2014.

Споделете в ...